Over mantelzorg

Maar liefst 1 op de 5 werknemers is mantelzorger, in de zorg- en welzijnssector zelfs 1 op 4. In een middelgroot bedrijf van 400 werknemers heb je te maken met zo’n 100 mantelzorgers.

Alleen: ze noemen zich vaak niet zo. Dus: Wat is mantelzorg precies?

Mantelzorg is de zorg die iemand verleent voor chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende familieleden, vrienden of buren. Er was al een band tussen de personen voordat mantelzorg nodig was. Het gaat om langdurige, onbetaalde zorg.

Een mantelzorger is bijvoorbeeld:

  • Een man die voor zijn gehandicapte kind zorgt
  • Een vrouw die elke dag langs gaat bij haar dementerende moeder
  • Een man die zorgen heeft over zijn partner met een verslaving
  • Een jonge vrouw die intensief zorgt voor haar partner met kanker
  • Ouders die zorgen voor een kind met gedragsproblematiek

Bekijk hier de video over het leven als mantelzorger[H.1] .

De praktijk van de mantelzorger

Waar de ene mantelzorger alle ballen in de lucht weet te houden, rent een ander zichzelf totaal voorbij. Want er komt nogal veel op een werknemer met mantelzorgtaken af. Denk aan het overnemen van huishoudelijke taken, het organiseren van hulp en mee gaan met een bezoek aan de huisarts. Dit moet worden gecombineerd met werk en vaak ook voor de zorg voor de overige gezinsleden.

Wat maakt mantelzorg anders dan gewone zorg? En wat gebeurt er na de periode van mantelzorg? Waar een medewerker met mantelzorgtaken allemaal mee te maken krijgt, zie je in deze infographic[H.2] .

Testen over mantelzorg

  • Wanneer is je medewerker mantelzorger[H.3] ? Doe de test. Is je medewerker geen mantelzorger? Hier ontdek je ook hoe groot de kans is dat hij of zij het wordt.  (link naar:

  • Er zijn verschillende type mantelzorgers. Met deze test kan je medewerker ontdekken wat voor type mantelzorger [H.4] zij of hij is. Ook zijn er tips hoe een goede balans te vinden voor thuis en op het werk.

  • Welke petten heb je op als mantelzorger? Hoeveel ballen houd je in de lucht? Ontdek het met deze test[H.5] . Inclusief praktische tips.